Er zijn veel redenen waardoor mensen zich somber kunnen gaan voelen. Een baan die ophoudt, een relatie die stukloopt of veel stress voor een langdurige periode. Het zijn allemaal redenen waardoor men het soms niet meer ziet zitten. Een sombere stemming kenmerkt zich door nergens zin meer in hebben en een lusteloos gevoel. Als dit langere tijd aanhoudt en in ernstige vorm, kan er sprake zijn van een depressie.

U merkt dat u aan een depressie lijdt wanneer u zich steeds meer geïsoleerd van anderen begint te voelen, u zich meer terugtrekt en uw somberheid gaat overheersen. Gezien deze klachten heel zwaar kunnen zijn, is het soms noodzakelijk de hulp van een psycholoog in te schakelen. Er kan sprake zijn van een lichte, matige of zware depressie. Hoe ernstiger de klachten, hoe intensiever de behandeling zal zijn. Ik vind het erg belangrijk zaken diepgaand te behandelen, omdat ik geloof dat alleen dan de klachten aanzienlijk zullen verminderen.
Aarzel vooral niet om in dit geval even vrijblijvend contact op te nemen, een depressie is moeilijk om alleen op te lossen.
 

Hoe ziet de behandeling bij depressieve klachten eruit?

De mate van uw depressie, bepaalt de duur en de intensiteit van de therapie. Wanneer de klachten ernstiger zijn, zal de therapie intensiever zijn en langer duren.

Er zal voornamelijk met cognitieve gedragstherapie en psycho-educatie worden gewerkt. D.m.v. psycho-educatie wordt de cliënt veel geleerd over depressie als aandoening en de bijbehorende symptomen. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de dagbesteding, het eet- en slaappatroon, en het aangaan van sociale contacten. Soms zal aan de cliënt gevraagd worden om d.m.v. thuiswerkopdrachten de stemming bij te houden en te evalueren.

Negatieve gedachten worden geanalyseerd en bijgesteld d.m.v. cognitieve gedragstherapie. Er worden haalbare doelen gesteld. Er worden zo nodig communicatieve vaardigheden aangeleerd en hier wordt ook regelmatig mee geoefend, zowel tijdens de therapiegesprekken als in de eigen tijd. Er wordt ook naar diepgaande oorzaken van de depressieve gevoelens gekeken. Er wordt ruimte geboden voor de verwerking van nare gebeurtenissen of ervaringen.

Het aantal behandelingen dat nodig is, ligt over het algemeen tussen de 8 en 14 behandelsessies.
 

Leg mij uw klacht voor

Stel mij geheel vrijblijvend uw vraag of leg mij uw klacht of probleem voor en ik zal u direct vertellen hoe ik u kan helpen! Op werkdagen kunt u mij telefonisch bereiken op het telefoonnummer: 06 - 3360 3083. Mocht ik bezig zijn met behandelen en de telefoon niet kunnen opnemen, dan verzoek ik u om een kort berichtje voor mij in te spreken. Ik bel u dan dezelfde dag nog terug.
Indien u liever een e-mail berichtje stuurt, dan kan dat uiteraard ook! U ontvangt dan binnen 24 uur bericht van mij. U kunt mij mailen via de contactpagina van Psycholoog Amstelveen.
psycholoog knottnerus amstelveen
Alinda Knottnerus
  • Psycholoog-NIP
  • Vergoedingen mogelijk
  • Afspraak op korte termijn
  • Ook in de avonduren
Vraag of interesse?

U kunt natuurlijk altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

Ik ben lid van:
psycholoog NIP Amstelveen